Hembygdscirkel

Under flera år har en grupp hembygdsforskare lagt ner ett stort antal timmar på att skapa en tydligare bild över vår gemenssamma historia för Simonstorps socken.

Läs gärna deras egen beskrivning av arbetet i alla dess förgreningar och hur det bl a resulterat i flera böcker i avsnittet "Simonstorps hembygdscirkel" nedan.

Ett ideellt arbete som är svårt att värdera till dess rätta värde men vi är många som är mycket tacksamma för arbetet som dom gjort. Ett arbete som nu finns att läsa bl a på den här hemsidan. Därtill har de gett ut flera skrifter som kommer att länkas till vår hemsida och därmed bli möjliga för var och en att läsa. Vi tror att det kommer att öka intresset för hembygden och stärka känslan av sammanhang och gemenskap.

Att Simonstorps socken är vidsträckt rent geografiskt, från Sörmlandsgränsen i norr mot Finspångs kommun i väster och Svärtinge/Kvillinge i söder och slutligen Kolmården i öster, det kände nog många till. Men att vi i olika historiska dokument kan läsa om händelser från Möcklamossa (idag Myckelmossa) kronogård från 1300 talet fram till i början av förra seklet när t ex småskoleläraren i Tegnetorps skola utrustades med en tjänsterevolver inför sitt uppdrag att undervisa barnen och beskydda dom mot allehanda yttre hot är nog inte lika kännt.

Ger det här mersmak och känner du dig inspirerad att fortsätta kartlägga din hembygd t ex beskriva egenupplevda eller återberättade händelser från förr, fakta om socknens gårdar och torp eller orginella bybor så är du varmt välkommen. Styrelsen för Simonstorparna har tagit på sig rollen att samordna, dokumentera och publicera materialet till allas glädje. Mycket nöje!

//Styrelsen för Simonstorparna

Simonstorps Hembygdscirkel

Simonstorps Hembygdscirkel startade 1989 och hade verksamhet fram till ca 2014. Det var inte en egen förening, utan verksamheten bedrevs i studiecirkelform inom Intresseföreningen Simonstorparna. Hembygdscirkeln hade egen ekonomi, och finansierade verksamheten i huvudsak med försäljning av de egna böckerna, samt insamling av bidrag för att realisera projektet med flyttning och iståndsättning av den Loftbod som flyttades 1994-95 från Skyttebo till en plats på Församlingshemsgården. I samband med att Kyrkans sålde Församlingshemmet till en privatperson kom Loftboden att säljas och försvinna från Simonstorp. Medlemskåren, ca 40 personer initialt, bestod av en blandning av personer som bott mycket länge i Simonstorps socken, och sentida inflyttade, eller utsocknes personer som ville veta "allt"

Man gjorde en uppdelning i en Skogsgrupp och en ”Bygrupp”. Skogsgruppen ägnade sig åt livet i socknen utanför Simonstorps samhälle, medan Bygruppen ägnade sig åt vad som har timat i samhället, t.ex. Skolorna, Järnvägen, Kyrkan, Värdshuset och föreningarna. Skogsgruppen kom efter några år att ingå i gruppen som har anordnat Magnehults Skogsmuseum, där man fokuserar på hur det praktiska skogsarbetet och kolning har gjorts, medan kunskapen och de olika torpen och gårdarna i socknen har gjorts inom bad som blev en enda grupp, men med arbetsuppgifterna uppdelade på personer gruppvis.

Huvuduppgiften var att bevara Simonstorps kulturarv genom att forska fram historiska detaljer, inspelning av berättelser på band samt insamling av fotografier och föremål. En lika viktig uppgift var att sprida de insamlade informationerna och kunskaperna. Detta gjordes i form av böcker, utställningar, aktiviteter vid t.ex. "hemvändardagar", samt genom stöd till de som ville forska i Simonstorps sockens historia, eller till de som vill veta mer om sina rötter. Under Brandkårsmuseets öppethållande har en mindre fotoutställning funnits där, anordnad av Simonstorps hembygdscirkel. Man har arrangerat torpvandring, skolträff eller något annat tema, och vid sådana tillfällen har även icke medlemmar deltagit. Hembygdscirkeln brukade också vara arrangör tillsammans med Kyrkan av "Hemvändardagar", där personer med sina rötter i Simonstorp återvände för att se hembygden och prata med gamla vänner. Ett omfattande arkiv med foton och dokument har efter att Hembygdscirkel har upphört, överförts till Kvillinge Föreningsarkiv i Åby.

Hembygdscirkeln har gett ut 3 böcker "Simonstorp i våra hjärtan"; 1995, 1997 och 2001, och en fjärde bok är till stor del klar, men inte utgiven. Dessutom har 2 böcker getts ut 2002 i samarbete med Bråbo Hembygdsförening. De handlade om ödetorp i Kvillinges resp. Simonstorps socknar.

//Simonstorps hembygdscirkel genom Roland Ek

Intresseföreningen Simonstorparna

Foto: ©-Crelle-Photography AB

Simonstorparna c/o Elinor Klawing

Skrovsjövägen 4 616 91 ÅBY